Kinoa – majka svih žitarica

Bezglutenske namirnice
Podelite

 

Kinoa je pseudožitarica, a neki podaci govore da se još pre 3-4.000 godina odomaćila na padinama Anda. Kinoa ne sadrži gluten!

Mnogi je svrstavaju u žitarice, a ona to, ustvari, nije. Pripada porodici trava, istoj porodici kao i spanać, blitva i cvekla, a kuva se poput žitarica. Listovi kinoe su takođe jestivi, i ukusom liče na svoje rođake, spanać i blitvu.

 

 

U prirodi postoji oko 500 aminokiselina. Odrasla osoba može sintetisati sve, osim 8 aminokiselina, koje se moraju uneti hranom u organizam (tzv. esencijalne), a upravo svih osam esencijalnih aminokiselina ima kinoa!

Sadrži vitamin E, i vitamine B grupe (koji nam jačaju kosu i nokte, daju kvalitetan apetit, a ublažavaju osećaj umora, i takođe nas štite od dosadnih insekata, posebno komaraca – jer oni ne vole vitamin B), gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i kalcijum, i mnogo proteina.

Kinoa jača imunitet, i lako se vari, a daje osećaj sitosti, i poboljšava pražnjenje creva.
Uspešan je borac protiv hroničnih upala (astme, reume, zapaljenja creva), snižava holesterol, čuva srce, i smanjuje rizik od infarkta, moždanog udara i visokog krvnog pritiska.

Dobra je zamena za meso (u veganskoj i vegetarijanskoj ishrani), upravo zbog aminokiselina. Održava tonus mišića, čuva tetive i zglobove (i vrlo je zastupljena u ishrani sportista).

Oprez!
Obavezno, pre kuvanja, kinou treba dobro isprati vodom, zbog saponina koje sadrži u opni (kao i proso). U suprotnom, neće vam se dopasti njen gorkast (opor) ukus.

Za dijabetičare je preporučljiva čak i u većoj količini, kao i njena česta upotreba, jer kinoa ima nizak glikemijski indeks (GI).


Priprema 

Najbolje je spremati je u razmeri 1:2 (na jednu šolju kinoe, treba dodati dve šolje vode).

Kinou je potrebno kuvati do ključanja, a potom smanjiti vatru, i kuvati je lagano još 15ak minuta. Ispustiće svoje žilice. Nije baš sjajan prizor, ali tako mora.
Možete je isprati pod vodom, i mešati je u salate, supe, čorbe, kombinovati je sa voćem ili povrćem, čak je moguće dodavati je i u poslastice, jer je neutralnog ukusa.

U većim marketima, i bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane, pronaći ćete ovu sjajnu namirnicu! Možete je pronaći uglavnom u tri boje: crveno, crno ili belo zrno kinoe (belu zovu i žuta ili zlatna kinoa). 

Ukoliko birate belo (zlatno ) zrno kinoe, koje je i najzastupljenije, znajte da se najbrže kuva, poput pirinča, i ima jednostavan (neutralan) ukus. 

Ukoliko su vaš izbor, ipak, crvena ili crna kinoa, možete ih koristiti za salate, zbog lepšeg oblika zrna nakon termičke obrade, bez obzira što su nešto slađeg ukusa od bele (zlatne) kinoe.

Uvrstite je u svoj jelovnik. Zaista su je Inke s razlogom prozvali zlatom i majkom svih žitarica. 

Leave a Reply