Leblebija – zdravlje u malom zrnu

Bezglutenske namirnice
Podelite

 

Leblebija ili naut, slanutak, slani grah, ili slani pasulj. Biljka je iz porodice mahunarki. 

Kako god je zvali, sjajan je izvor gvožđa (jer kuvana leblebija sadrži dvostruko više gvožđa od mesa). Sadrži kalcijum, a sami proteini kojima zrno leblebije obiluje, povećavaju njegovu apsorpciju. Sadrži i odlične količine magnezijuma i folne kiseline. LEBLEBIJA NE SADRŽI GLUTEN!

Izuzetno je pogodna za ishranu dijabetičara, jer ima NIZAK GLIKEMIJSKI INDEKS. 
Bez obzira da li se radi o žutom, zelenom, crvenom ili crnom semenu, bogata je rastvorljivim vlaknima (koja pomažu kontrolu žuči), i nerastvorljivim vlaknima (koja pospešuju varenje i imaju udela kod mršavljenja).
Redovnim konzumiranjem leblebije, snižava se nivo šećera u krvi, snižava se i holesterol, a smanjuje se rizik i od raka dojke. Ovo malo i nutritivno snažno zrno štiti od osteoporoze i ublažava tegobe kod menopauze (valunge).

Pripremite leblebiju na pravi način, i uživajte u njenim blagodetima

Leblebija se odlikuje izuzetno čvrstim zrnom veličine graška, i treba je potopiti u vodu, te ostaviti preko noći da nabubri i omekša, a potom je izjutra kuvati poput pasulja.

Skuvanoj i ispasiranoj leblebiji možete dodati par kapi maslinovog ulja, himalajske soli, susam, lan, i razne začine (đumbir, kurkumu, ruzmarin, bosiljak, peršun, origano, mirođiju, nanu, sitnu papriku, kari, čili…), i dobijate fenomenalni namaz HUMUS.Brašno od leblebije je visokoproteinskog sastava, i možete ga koristiti kao dodatak drugim vrstama brašna, ili samostalno; za palačinke, soseve, testa i peciva. Proizvedeno je na prirodan i tradicionalan način, hladnom (sporom) meljavom na kamenu. I kako se mlin od kamena koristi isključivo za meljavu leblebije, na taj način, kao finalni proizvod, dobija se apsolutno čisto, i najfinije brašno nežne teksture. 


Najpopularniji specijaliteti od leblebije dolaze upravo iz istočnih zemalja, gde se pripremaju izvrsna peciva od brašna leblebije, kao i FALAFEL, koji se smatra nacionalnim jelom Izraela.

Falafel se lako priprema, a kombinacija je brašna leblebije i pasulja, sa dodatkom začina. Oblikuju se kuglice, koje se peku u ulju, a služe se uz svežu salatu, tahini sos (sos od susama), humus i raznovrsno povrće. Odlična su zamena za meso u vegetarijanskoj kuhinji. 

Proizvodnja leblebije, uzgajane isključivo prirodnim principima, uz korišćenje preparata na bazi koprive, bez prisustva hemijskih sredstava, zadovoljiće i one kupce koji imaju najistančaniji ukus. 

Kupujmo domaće. Pomozimo naše poljoprivrednike. Imamo plodnu zemlju.


Leblebija Naut
PG MIRILOV, 062 164 6487 

Leave a Reply