Proso – hrana koja nije samo za ptice

Bezglutenske namirnice
Podelite

 

Kada se spomene proso, prva asocijacija su papagaji, i hrana za ptice.

Međutim, proso je stara žitarica, pristigla iz Etiopije, a postala je sastavni deo jelovnika naroda u Africi. Od davnina se koristi u ishrani Azijata i Indijaca, a postaje sve popularnija i u Evropi, i to ne samo kao stočna hrana ili hrana za ptice, već i kao hrana za ljudsku upootrebu.

Zrnce, malo krupnije od zrna maka, je svetlo žućkaste boje. Proso ne sadži gluten, pa se često koristi tamo gde je neophodna bezglutenska kuhinja.
U ishrani bez glutena, proso se može koristiti kao semenka za kuvanje, kao kaša, griz ili mleveno u brašno koje se meša sa drugim vrstama brašna, jer u nedostatku glutena nema elastičnost, i peciva se mrve. Sjajan je izbor za proju, jer je žute boje kao i kukuruz, pa se mogu lepo sjediniti i pomešati ova dva brašna.
Proso je bogat vitaminima A, E, i vitaminima B1 i B2, a sadrži i brojne minerale. Takođe, obiluje najviše silicijumom (pa sve češće nalazi primenu u kozmetici), kalijumom, gvožđem, magnezijumom i fosforom.
Malo zrno je puno vlakana, međutim, spada u namirnice koje imaju visok glikemijski indeks (GI), pa se predlaže oprez kod osoba sa dijabetesom.
Kuvanje prosa 
U zavisnosti od toga šta planirate da pripremate, i u koju svrhu ćete koristiti kuvani proso, bitno je znati i kako ga pripremiti na najbolji način.
Veoma je značajno dobro ga isprati u vodi, i to nekoliko puta pre početka kuvanja, jer proso sadrži saponine u svojoj opni, koji mu, u nedostatku ispiranja pod mlazom vode, daju gorak ukus.
Najpre je bitan odnos zrna i vode. Na jednu šolju prosa, najbolje je dodati dve ili dve i po šolje vode. Kuvati na vatri srednje jačine, a kada dostigne tačku ključanja, treba ga poklopiti, i smanjiti vatru. Potrebno je kuvati ga još oko 10-20 minuta.
  • Za supe i čorbe nije potrebno mešati proso u toku kuvanja, da bi zrna zadržala svoj okrugli oblik; kuvanje nakon ključanja – oko 15 do 18 minuta
  • Za kaše je potrebno manje vode, a dosta mešanja, jer će se zrno raspasti i pretvoriti u kašu; kuvanje nakon ključanja – 20 minuta
  • Za pitu, kao zamena za kore, nije potrebno mnogo mešati, jer je obrok ukusniji kada se osete semenke prosa; kuvanje nakon ključanja – oko 15 minuta
  • Za sve prilike koje zahtevaju kuvano žito na stolu (tzv. koljivo – mleveno žito, sa orasima, muškatnim oraščićem, suvim grožđem, itd), proso je idealna zamena za žito, pogotovo kod osoba sa celijakijom, intolerancijom ili alergijom na gluten, jer kuvana zrna prosa (i mešana tokom kuvanja) još više oslobađaju svoju orašastu aromu, a kada biste dodali i mleveni orah, zavarali biste i najvernije obožavaoce žita.

 

Proso je čuvar srca, štiti od srčanog udara i napada migrena, snižava holesterol i reguliše probavu, a obnavlja narušenu crevnu floru. Preporučuje se osobama sa pojačanom želudačnom kiselinom i artritisom, a takođe i osobama koje su podložne anemiji, zbog gvožđa i magnezijuma koje sadrži.

Leave a Reply