Nova receptura Mix B brašna

Dešavanja
Podelite

 

Proteklog vikenda, u subotu, 12.05.2018. godine, Santamed d.o.o. je, kao specijalizovani uvoznik i distributer organske i bezglutenske hrane renominarnih proizvođača, organizovao radionicu za rukovanje novom recepturom brašna, koja nas učekuje za mesec – dva na srpskom tržištu. Radionica je održana u beogradskom restoranu Maša, u Ustaničkoj 170, pod budnim okom šefa kuhinje Dejana Mišlića.

 

 

Dosadašnje brašno, koje su osobe obolele od celijakije dobijale na recept, uskoro će zameniti nova tekstura brašna, koja je već prošla test na dva stroga područja: italijanskom i nemačkom. Takođe, dosadašnju bezglutensku smešu za hleb, zameniće nova vrsta Schär brašna i u slobodnoj prodaji.

Brašno će ostati u pakovanju od 1 kg, a kao i do sada, u prepoznatljivoj žutuoj ambalaži. Razlikovaće se od starog Mix B brašna po sastavu. Unapređena verzija Schär Mix B brašna je nastala u svrhu lakšeg pripremanja hleba i peciva, slatkih i slanih testa, a podrazumevaće i neke izmene u procesu izrade.

Sastav novog Schär Mix B brašna: kukuruzni skrob, pirinčano brašno, biljna vlakna (psilijum, bambus) brašno integralnog pirinča 3,8%, brašno od sočiva 3,6%, dekstroza, zgušnjivač i so. Može sadržati tragove soje. Bez laktoze (<0,007g/100g).

 

 

Prednosti unapređene verzije Schär Mix B brašna za pripremu hleba:

 • brašno brže upija tečnost, i neophodno je koristiti malo više vode u odnosu na istu količinu brašna (primer: 400g brašna = 500ml vode)
 • voda ne mora biti topla
 • znatno lakše za ručno mešenje hleba i peciva
 • prijatnog mirisa, kompaktno testo, manje lepljivo
 • prilikom ručne izrade testa stvaraju se rupice u hlebu, koje su do sada bile rezultat mešenja testa mikserom (sa spiralama)
 • kraće vreme pečenja (umesto dosadašnjih 50-60 minuta, planirano vreme pečenja je 30-40 minuta)
 • znatno mekša gornja korica pečenog hleba
 • duži vremenski period hleb ostaje svež (uvijen samo u kuhinjsku krpu i aluminijumsku foliju)

Sve osobe obolele od celijakije, koje u Srbiji svoje mesečno sledovanje (7kg) preuzimaju sa receptom, nastaviće istu praksu i u budućnosti. Svi elektronski recepti* izdati u prethodnim mesecima, biće važeći i za novu vrstu bezglutenskog brašna (brašno ostaje pod istim imenom Schär Mix B, a razlikovaće se po sastavu i bar-kodu).

Rezultat radionice 

Spremni i zadovoljni polaznici radionice su pre i posle upoznavanja sa novom vrstom brašna imali priliku za druženje i razgovor, razmenu saveta i iskustava, a Santamed i osoblje restorana dočekali su nas sa osveženjem i doručkom.

U odvojenom delu restorana, pod kontrolom šefa kuhinje Maše, desetak žena i jedan muškarac, sve vreme su bili praćeni i predstavnicima iz kompanije Santamed, testirajući svoje veštine u radu sa novim brašnom.

Zadovoljstvo nije izostalo.

Kao i uvek, kompanija Santamed je i ovog puta bila srdačan domaćin koji je odabrane polaznike radionice nagradio lepim bezglutenskim namirnicama iz svog Dr Schär asortimana.

U slobodnoj prodaji, i dalje će se nalaziti vrste Schär brašna na koje su bezglutenci navikli: Mix C, Mix It! universal, Farina, i Dunkel.

U iščekivanju neke nove radionice, delimo recept za hleb sa novim Schär Mix B brašnom, nastao u kuhinji šefa Dejana Mišlića.

 

 

Potrebno:  

 • 400g Mix B brašna
 • 500ml mlake vode
 • 5g suvog kvasca
 • 15g šećera
 • 5g soli
 • 10g ulja
 • 15g maslinovog ulja

Priprema:

Kvasac, pola količine vode i šećer pomešati, dodati brašno, pa tek onda ostatak tečnosti. Umesiti glatko testo (bez grudvica), i kašikom presuti testo u pleh obložen papirom za pečenje ili namazan uljem. Testo premazati uljem, i peći na 30-40 minuta, na oko 180-200°C.

 

 

*Elektronski recept izdaje doktor opšte prakse, i važeći je šest meseci (uz toleranciju sedam dana pre, i sedam dana posle datuma označenog na e-receptu). Brašno se preuzima u apotekama (koje imaju oznaku e-recept, uz prethodnu najavu o preuzimanju. Neophodna je samo važeća zdravstvena knjižica.

Leave a Reply