Dan obolelih od celijakije

Dešavanja
Podelite

 

U Srbiji ne postoji precizan podatak o tome koliko je ljudi obolelo od celijakije. I dalje se pretpostavlja da je to cifra od oko 70.000 osoba.

Nekada je celijakija smatrana dečijom bolešću, a danas se sve češće otkriva u kasnijem životnom dobu, bez obzira na pol i kvalitet života, kada već nastanu i brojne druge (autoimune) bolesti. Nazivaju je i kameleonskom bolešću, jer je nekada veoma teško doći do dijagnoze.

Glutensku nepodnošljivost karakterišu osipi po koži, crvenilo, sitni plikovi i svrab. Takođe, dugoročne nadutosti stomaka, poremećaj u varenju hrane, i neredovna stolica. Mučnine, povraćanja, glavobolje i migrene, odsutnost koncentracije, crvene oči, oteki kapci, stalna pospanost, manjak gvožđa i hroničan bol u predelu stomaka, liče na nepodnošljivost glutena.

 

Da li se razvila celijakija, intolerancija ili alergija na gluten, ustanoviće se dodatnim lekarskim analizama.

Kada se jednom gluten odstrani iz ishrane, a onda slučajno ili namerno unese u organizam, javljaju se tegobe. Zbog toga je važno biti oprezan, i ne napraviti grešku.

Čitanje deklaracija je obavezan deo svake nabavke, praćenje alergena i mogućih tragova pšenice, ječma i raži. To je jedini način da sačuvate svoje zdravlje.

Pojedina Udruženja za celijakiju današnji dan obeležavaju na poseban način. Bude to manja ili veća svečanost, okupljanje obolelih od celijakije, intolerantnih ili osoba alergičnih na gluten.

U Novom Sadu ove godine, Međunarodni dan celijakije neće biti obeležen kao što je to bila praksa prethodnih godina. Kako navodi predsednica Udruženja, veliku prepreku stvaraju finansije. Članarina je simbolična, i plaća se na godišnjem nivou, a članovi Udruženja čak i to izbegavaju.

Jedini način da pomognemo sebi, da pomognemo jedni drugima, jeste da se zajedno borimo. Da zajedno idemo napred, jer, samo koliko daš, toliko dobijaš. A dobro se dobrim vraća.

Leave a Reply