Kore za pitu – tanko, tanje, najtanje

Recepti i saveti
Podelite

 

Prva pomisao, kada je u vašoj kući bezglutensko brašno, koje je “nezahvalno” za rad, jeste ta da je nemoguće umesiti testo, a da bude rastegljivo.

I u pravu ste.

Bezglutenskom brašnu “nedostaje” gluten – komponenta koja testu daje elastičnost, i mogućnost da se razvlači “u nedogled”.

I , baš onda kada sam maštala o bezglutenskoj piti sa sirom, kada sam pokušavala da se setim njenog ukusa ili mirisa, shvatila sam da je prošlo previše vremena, da bi mi taj osećaj ostao urezan u mozgu. Pomirena sa situacijom, a i dalje puna nade da će neko proizvesti kore za pitu bez glutena, milimetarske debljine, saznala sam od jedne divne gospođe, čiju decu prati celijakija od najranijeg detinjstva, da postoji upravo takav recept.

U želji da svojoj deci priušti mogućnost uživanja u hrani, jedna vredna i maštovita majka je recept za kore dovela do savršenstva, i nesebično ga podelila na društvenim mrežama.

Upravo taj tecept zauzima počasno mesto u mojoj knjizi recepata, i u svakoj bezglutenskoj kuhinji je isproban. Gotovo sa sigurnošću mogu da tvrdim da još niko nije smislio bolji domaći recept za kore, te iz tog razloga, recept delimo i ovde, i pružamo podršku svim domaćicama da istraju, isprate tačne mere recepta, i uživaju u slasnim zalogajima slane ili slatke pite.


Recept za domaće kore bez glutena 

Potrebno: 

  • 300 g Mix B brašna
  • 2 dc tople vode
  • kašičica soli
  • 4 supene kašike ulja
  • par kapi sirćeta

Priprema:  

Brašno i so sjedinite u posudi u kojoj ćete mesiti testo. 
Dodajte vodu, ulje i sirće, pa mikserom, sa spiralama, umesite lepo, meko, glatko a čvrsto testo. 
Kada se bude odvajalo od posude, spremno je za kore. 
Testo podelite u dve, tri ili četiri loptice, i bez čekanja, odmah možete početi sa razvijanjem.  
 
Neophodno je da testo radite na stolnjaku ili kuhinjskoj krpi, koje ćete posuti brašnom po potrebi, da se ne bi lepilo. Povremeno okrenite testo sa jedne na drugu stranu, a kada dostignete debljinu kora koja vam odgovara, preostaje vam da pripremite fil, i urolate pitu ili složite burek.
Pleh obložite papirom za pečenje, i pecite u zagrejanoj pećnici oko pola sata. 

    

    

Savet: Pre pečenja, poslednju koru premažite uljem (da dobije lepu boju i bude hrskava), uljem i vodom (da bi korica bila neobično lepog ukusa), jajetom (da bi kora imala i boju, i miris, i ukus), ili jednostavno filom koji je preostao. Gotovu pitu isprskajte vodom, pa prekrijte kuhinjskom krpom, da se postepeno hladi.


Čuvanje: Pečenu i ohlađenu pitu (ili burek) možete iseći, i čuvati u zamrzivaču, i po potrebi podgrevati u mikrotalasnoj pećnici svega nekoliko minuta. Ukus je apsolutno nepromenjen. 

Takođe, pitu možete pripremiti ranije, zamrznuti, i peći po potrebi. 

Leave a Reply