Omiljeno testo – pica bez glutena

Recepti i saveti
Podelite

 

Pica je italijanski specijalitet, napravljen od testa, okruglog je oblika, sa sosom od paradajza, mocarela sirom i bosiljkom.

Danas se pica pravi širom sveta, odomaćila se kao obrok koji zadovoljava potrebe za hranom, priprema je jednostavna, a lako i brzo se spremaju i sastojci, koji su se pored sosa od paradajza, sira i začinskog bilja, proširili na maštu, želje i potrebe za dekoracijom, pa prelaze čak i u dodatke sa različitim vrstama povrća, mesa, pa čak i voća, što, verovali ili ne, ljuti Italijane.
Prava, originalna italijanska pica, poreklom je iz Napulja. Pica Napolitana, pravi se na tradicionalan način, a recept nije menjan, i prenosi se generacijama s kolena na koleno.

Prva pica napravljena je još davne 1889. godine, a ljubav prema pici je čak i ovekovečena. Način pravljenja italijanske pice, smatra se svetskom nematerijalnom kulturnom baštinom, i prava pica se nalazi pod zaštitom Uneska.

Naša domaća bezglutenska pica, nama je najbolja. Nije Napolitana, i nikada to neće biti, jer nemamo zidane peći, niti mogućnost da picu pečemo savršenih 60-90 sekundi, niti možemo u kućnim uslovima da razvijemo temperaturu do 450°C, kao u napuljskim picerijama.


Recept za bezglutensko testo za picu

Potrebno: 

– 200 g Mix B brašna

– 2 dc tople vode

– 2 do 3 supene kašike ulja

– 1/4 kocke kvasca

– kašičica šećera

– kašičica soli

Priprema: 

Pomešati brašno i so u posudi u kojoj ćete mesiti testo, pa napraviti udubljenje gde ćete izmrviti kvasac. Dodati šećer preko kvasca, i zaliti vodom i uljem.

Kada kvasac za nekoliko minuta naraste, umesiti glatko testo (ručno ili mikserom sa spiralnim nastavcima).

Ruke posuti brašnom, a malo brašna posuti i po samom testu. Premestiti lopticu od testa na sredinu pleha obloženog papirom za pečenje, i ručno oblikovati krug (ili drugi oblik, po želji).

 ✽ Savet ✽ 

– Oblikovanje bezglutenskog testa započnite vrhovima prstiju, od sredine ka krajevima. Rubovi testa treba da ostanu uzdignuti i obli. Testo se lako oblikuje, veoma je zahvalno za rad i ne puca.

– Pošto bezglutensko testo ne dobija boju kao testo od običnog (glutenskog brašna), neophodno je podstaknuti boju tokom pečenja.

– Rubove pice obavezno premažite uljem (po mogućnosti maslinovim, jer daje lepšu nijansu hrskavoj korici), ili jednostavno dodajte malo kečapa ili paradajz sosa u ulje, dobro izmešajte, i premažite krajeve. Oduševiće vas krajnji efekat.

– Nikada nemojte sastojke za picu slagati preko rubova, niti tik uz sami rub, jer će izgledati natrpano. Veće uživanje donosi i vizuelno lep obrok.

– Od 150-200 g bezglutenskog brašna, dobije se pica prečnika 28-35 cm.

Leave a Reply