Slani mafini bez glutena

Recepti i saveti
Podelite

 

Mafini potiču iz Engleske, a istorija mafina kaže da su pravljeni od starog hleba ili pire krompira, u obliku pogačica, i da su, zbog pristupačnih sastojaka, bili hrana siromašnog sloja društva. Vremenom, mafini su se razvijalli, i postali mafini današnjice: od brašna i praška za pecivo, slanog ili slatkog ukusa, u papirnim korpicama, pečeni u modlicama. Prve modlice za mafine pojavile su se pred kraj XVIII veka, a popularnost mafina pokazuju i tri američke države, jer su mafini postali simbol nacionalnog kolača: Masačusets – kukuruzni mafini, Minesota – mafini sa borovnicama i Njujork – mafini sa jabukama.

Sve češće, umesto bezglutenskog hleba, pravimo bezglutenske mafine. Najbrži, i svakako najukusniji slani mafini koje ste ikada napravili, biće upravo ovi! Za doručak ili za večeru, za iznenadne goste, za ćaskanje sa prijateljima, za užinu u školi ili za posao – izbor je vaš.

 

 

Jednostavni slani mafini, koji se pripremaju za samo četiri – pet minuta, biće sjajan obrok uz šolju jogurta, mleka ili čaja.

Obavezno isprobajte!

Sve merite na čašu ili šolju, i zato odaberite jednu od oko 2 dc. I pripremite modlicu za 12 mafina.

Potrebno:

  • jedno jaje
  • kašičica soli
  • pola šolje ulja
  • jedna šolja jogurta
  • puna šolja Mix B brašna (skoro jedna i po)
  • jedan prašak za pecivo
  • po želji: šunka, slanina, tvrdi sir (sve iseckano na kockice)

 

 

Priprema:

U dubljoj posudi, žicom za mešanje, izmešati jaje, so, ulje i jogurt. Dodati brašno i prašak za pecivo, pa mešati da se razbiju grudvice, oko minut ili dva. Dodati šunku, slaninu, sir (ukoliko dodajete šunku, obratite pažnju da ne solite testo mnogo, jer će šunka dodatno dati slaniji ukus).

Pripremiti modlicu za mafine, obložiti papirnim korpicama za pečenje (ukoliko nemate papirne korpice, nemojte da brinete, neće se promeniti ni miris, ni ukus mafina). Rasporedite testo u modlice, i pecite na 180-200°C, oko 20-30 minuta, odnosno dok ne porumene (vreme pečenja zavisi od jačine pećnice).

 

 

Vazno:

Ukoliko očekujete goste, obavezno napravite duplu meru. Svi će biti oduševljeni ukusom, i tražiće se mafin više.

Leave a Reply