Kuglice bez glutena, bez laktoze i bez šećera

Recepti i saveti
Podelite

 

Kada osoba koja je obolela od celijakije, ima alergiju ili intoleranciju na gluten, a treba da pravi ili jede kolače, lakše je da odustane, nego da razmišlja da li je sigurno. Isto je i sa decom, tačnije, još teže, jer tada roditelji vode računa o tome, i često se suočavaju sa detetovim pitanjem: “A zašto svi mogu da jedu, samo ja ne”?

 

 

Najjednostavnije je pripremiti brze i lake kolače – kuglice bez glutena, bez laktoze, bez šećera, bez jaja. Zdravi kolačići – prave se od voća!

Vaše, ili omiljeno voće vašeg deteta, treba samo dobro izblendirati, i dodati mu mleveni keks bez glutena. Ništa lakše. Uvek možete dodati namirnice po svom izboru: čokoladu, suvo voće, orašaste plodove…

Evo jednog brzog i ukusnog recepta, a vi dajte mašti na volju, i napravite još neke kombinacije, mogućnosti su, zaista, brojne! Potrebno vam je samo malo vremena, a ne više od pola sata, sa pripremom i pranjem posuđa nakon pripreme ukusnih kuglica – bez glutena, bez laktoze, bez šećera i bez jaja.

Potrebno (za oko 15 komada):  

  • jedna veća jabuka
  • nekoliko šljiva (4-5 komada, dobro ohlađenih ili smrznutih)
  • mleveni keks (po potrebi)

Priprema:  

Jabuku oljuštiti od kore, iseći i izblendirati, da postane kašasta, a ukoliko želite, možete ostaviti i sitne komade jabuke (nekada je baš ukusno gricnuti komadić jabuke u kolačićima). Šljive oprati i iseći, a nije neophodno skidati ljusku (mada se ona veoma lako skine ukoliko su šljive zamrznute, a nakon vađenja iz zamrzivača budu potopljene u vruću vodu). Jabuku i šljivu zajedno izmiksati do zeljene strukture, i dodavati mleveni keks bez glutena. Dodajete malo po malo, da bi dobili gustinu smese za lako oblikovanje.

 

 

Gotove kuglice možete uvaljati u mleveni keks, kristal šećer, dekorativne mrvice, ribanu čokoladu…

Ostaviti u frižideru da se ohladi, i poslužiti zdrave kolačiće, bez aditiva, bez emulgatora, i bez vaših alergena. Uživajte na rođendanima i drugim proslavama, sa porodicom, prijateljima, ili iznenadnim gostima.

Leave a Reply