Deset predloga za doručak bez glutena

Recepti i saveti
Podelite

 

Pitanje koje se često može čuti među bezglutencima, jeste: A šta ti jedeš za doručak?

Na bezglutenskoj ishrani, izbor namirnica je sužen, i ovo pitanje je opravdano.

Međutim, i bezglutencima zna ponestati ideja, iako su naučeni na improvizacije i snalaženje. To je razlog da podelimo ideje i savete, i olakšamo početak dana. Evo deset predloga za ukusan doručak bez glutena.

Primer 1

Sendvič. Hleb ispečete, isečete na kriške, i zamrznete. Nakon samo 2-4 minuta zagrevanja u mikrotalsnoj pećnici, hleb se može namazati margarinom ili maslacem, pavlakom, paštetom, humusom, ili domaćim namazom, i eto doručak bez glutena.

Primer 2

Mafini. Brzo i lako se spremaju, recept za mafine je krajnje jednostavan (sve merite na čaše ili šolje), a lepo se kombinuju sa mlekom, jogurtom ili čajem. Mafini bez glutena mogu biti slani ili slatki. Ukoliko nemate silikonsku modlu za mafine, ili vam je ponestalo papirnih korpica, možete koristiti ambalažu od paštete, bez podmazivanja uljem, i testo se neće zalepiti.

Primer 3

Musli. Gotovi musli, pakovani u lepe ambalaže, najčešće su i visokih cena, a bar neki od sastojaka čini vaš alergen (koštunjavo ili suvo voće). Napravite sami musli, bez velikih troškova, bez mnogo potrošenog vremena, i baš onako kako vi volite.

Primer 4

Sutlijaš. Pirinač ima čvrstu opnu, treba ga dobro isprati pod nekoliko mlazova vode, i skuvati. Sa dodatkom vanile ili cimeta, meda ili čokolade, ili jednostavno bez dodataka – samo mleko i šećer.

Primer 5

Nekada je najjednostavniji doručak onaj na koji zaboravljamo. Viršle i jaja. Tunjevina ili sardina. Suhomesnato. Od namaza, majonez senf, kečap, pavlaka… Sve više proizvođača na pakovanjima viršli ima oznaku “bez glutena”, “gluten free” ili “senza glutine”.

Primer 6

Palenta ili griz. Kukuruzna palenta je doručak koji je bio neizostavan na trpezama naših baka, kao i griz. Pirinčani griz se kuva kao i svaki drugi, brzo i lako, a uz dodatak čokolade, voća ili prehrambenih boja, pravite revoluciju u svojoj kuhinji. Palentu možete zapeći u pećnici, 10-15 minuta, iseći je na štapiće i poslužiti uz neki namaz ili sos.

Primer 7

Palačinke, američke palačinke ili uštipci. U slanom ili slatkom obliku, vole ih svi.

Primer 8

Pahuljice. Ovsene (deklarisane), pirinčane, prosene, heljdine, kukuruzne, kornfleks… U mleku ili jogurtu, sa šećerom, suvim voćem, cimetom, izbor je samo vaš.

Primer 9

Chia semenke. Potopljene samo desetak minuta u mleku, jogurtu ili pasiranom voću, daju hranljivi doručak. Obiluju vitaminima i mineralima, a pogodne su i za decu, i za odrasle.

Primer 10: 

Uvek dobar doručak – pita iz zamrzivača. Napravite pitu ili pužiće, ispečete, i zamrznete. Ili napravite i zamrznete, a pečete po potrebi.

Leave a Reply