Čokoladni mafini bez glutena

Recepti i saveti
Podelite

 

Ono što savremene domaćice vole – jesu jednostavni recepti. Takav je i ovaj. Ekspres brzi čokoladni mafini bez glutena. Sa malo sastojaka, laki za pripremu, a ukusni i kad su topli, i kad se ohlade. Podjednako se brzo pripremaju, kao i slani mafini. Toliko brzo da možete odmah da obradujete svoje ukućane sa obe verzije.

 

 

 

Gledajući kako drugarica pravi čokoladne mafine za svoju porodicu (samo gledam, ne jedem!), razmišljam kako da ih napravim sa bezglutenskim brašnom. Uzimam papir i olovku, i zapisujem šta koristi i kako ih sprema, i to dok pijemo kafu! Znači, više nego brzo.

Potrebno: 

  • 4 jaja
  • 160 g šećera
  • 250 g margarina
  • 220 g čokolade
  • 120 g Mix B brašna

Ovo bi bio originalni recept (glutenski recept, sa običnim brašnom), a istu količinu sam koristila Mix B. Za probu, pola mere, i dobila sam 8 velikih mafina! Preukusni čokoladni mafini bez glutena, koje sam isprobala, i uspeli su odmah! Bez mnogo muke i nauke, evo kako da se osladite.

 

 

 

Priprema: 

Mikserom (običnim nastavcima) penasto umutiti jaja sa šećerom, a za to vreme, margarin i čokoladu istopiti u mikrotalasnoj pećnici. Čokoladu i margarin dobro sjediniti, dodati umućenim jajima, i najmanjom brzinom miksera mešati do kompaktne smese. Postepeno dodavati brašno, i testo je spremno za razlivanje u modlice ili papirne korpice. Ukoliko imate modlice za mafine, testo može da raste u visinu (a ukoliko koristite samo korpice, kao ja sada, da isprobam), mafini će se raširiti, jer im papirne korpice to dozvoljavaju.

Čokoladne mafine treba peći u zagrejanoj pećnici 7-10 minuta (po originalnom receptu), na 220°C. Svega 3-4 minuta duže sam ih pekla (ukupno 12 minuta), na 190°C (imam dobre grejače, i sve pečem na 180-200°C) i čokolada se ne razliva kao kod lava kolača. Ohlađeni mafini su veoma ukusni. Kao da su ispunjeni nekim čokoladnim kremom. Nećete se pokajati, sigurno.

Ukoliko mafine poslužite vruće, i dekorišete kuglom sladoleda, napravili ste pun pogodak!

Leave a Reply