Hleb bez kvasca, sa brašnom leblebije

Recepti i saveti
Podelite

 

Kako već svi znaju za hranljiva svojstva leblebije, i za manjak određenih vitamina i minarela, sa kojima se susreću osobe na bezglutenskoj ishrani, brašno leblebije (besan), je sjajan dodatak bezglutenskim smešama za hleb.

Koristeći kvalitetnu leblebiju proizvođača LeblebijaNaut iz Bačkog Gradišta (Vojvodina), unosite velike količine proteina i biljnih vlakana u organizam, koji pogoduju lakšem varenju i boljem pražnjenju creva, a dopunjujete rezerve vitaminima i mineralima kojima ova mala, zdrava i kvalitetna zrna obiluju: cink, fosfor, magnezijum, kalijum, kalcijum, gvožđe, folna kiselina, bakar, vitamin C, B6… Leblebija ima nizak glikemijski indeks (GI), pa je pogodna i za ishranu dijabetičara.

 

 

Leblebije možete koristi za pripremu variva, pirea, namaza, kao dodatak supama, čorbama, za pripremu hleba i peciva, ili poslastica. Neutralnog je ukusa, i podjednako dobro se uklapa i u slatke, i u slane obroke.

Jedna od najdražih namirnica, za svakodnevnu upotrebu, svakako je hleb. Kada bezglutenskoj smeši za hleb dodate brašno leblebije (besan), dobijate veoma ukusan hleb, a ukoliko biste tom testu, umesto soli dodali šećer, malo mlevenih oraha, badema, ili lešnika, ili suvo voće, dobili biste divan posni kolač. Isprobajte!


Hleb bez kvasca 

Potrebno:

  • 200 g Mix B brašna (nova receptura)
  • 100 g brašna leblebije (besan)
  • kašičica soli (ili po ukusu)
  • kašičica šećera
  • kesica praška za pecivo
  • 3 dc tople vode
  • 0,5 dc ulja

Priprema: 

Pomešati obe vrste brašna sa praškom za pecivo, dodati so i šećer, i na kraju tečnost. Dobro izmešati drvenom kašikom, špatulom, ili spiralnim nastavcima miksera. Dovoljno je da se razbiju sve grudvice brašna, i da se dobije veoma lepljivo testo. Bez odmaranja i narastanja testa, prebacite ga u pleh obložen papirom za pečenje, a svoje dlanove namažite uljem. Tako nauljenim rukama oblikujte hleb u plehu, i pecite u zagrejanoj pećnici, na 200°C, oko 40-45 minuta. Pečen hleb izvadite iz pleha, i vratite na rešetke da se hladi, a vrata pećnice ostavite malo otvorena. Za vašu trpezu je spreman divan, tamni hleb sa hrskavom koricom, ukusan poput kolača, a hranljiviji od običnog bezglutenskog hleba. Od ove količine brašna, veknica hleba težiće oko 400-500 grama. Hleb možete iseći, staviti u najlonske kese i čuvati u zamrzivaču, a vaditi po potrebi.

 

 

Za porudžbinu sirovog zrna leblebije, brašna od leblebije, pasterizovane leblebije ili testenina od leblebije, potrebno je javiti se na +381 62 164 6487 PG Mirilov.

Leave a Reply