Šta smo uradili 2018. godine?

Dešavanja
Podelite

Do kraja ove 2018. godine, ostalo je još malo dana. I baš iz tog razloga, vreme je da napravimo poslednji osvrt na nju, i da vidimo šta smo uradili do sada. Zato krećemo redom, od prvog meseca ove 2018. godine.

Januar nam je, u Novom Sadu, ali i celoj Srbiji, bio nezapamćeno topao mesec, sa pravom prolećnom temperaturom. Uživali smo u sunčanim danima u sred kalendarske zime, mesili smo hleb i peciva, pravili najukusnije posne kroasane. Tada mi je stigao i prvi poklon paket od Santameda, a kutija je bila puna Schär proizvoda.

Februar je bio miran i tih, i mirisao je na neke novitete u najavi.

A kada je došao mesec mart, odmah 01. u mesecu sam, posle 33 duge godine, punih borbe za životom, i želje za oporavkom, konačno – dobila dijagnozu celijakije.

Već u aprilu mesecu je usledio prvi poziv za novinski intervju, a potom i pojavljivanje na festivalu Kuhinje sveta, kao i upoznavanje sa brojnim proizvođačima zdravih namirnica, sklapanje saradnji i novih prijateljstava.

Maj mesec, mesec celijakije, zahvaljujući velikom zalaganju Web M Design, doneo je otvaranje jedinstvenog bezglutenskog sajta, na veliki srpski praznik, Sv. Vasilije Ostroški, 12.05.2018., a takođe je usledio i još jedan poziv za novinski intervju. Istog dana sam gostovala u Beogradu, po pozivu iz Santameda, u restoranu Maša, gde smo uspešno testirali novu recepturu Mix B brašna, družili se, i međusobno počastili poklonima.

Onda su usledili letnji meseci, godišnji odmori, putovanja i uživanja, ali i pripreme za jesenju i zimsku sezonu.

Odmah početkom septembra su me ugostili u Vili Angelina u selu Kušići, i potrudili se da mi vreme provedeno kod njih bude ugodno, da se hranim onako moje zdravlje zahteva, a sve to zahvaljujući stručnom timu Bookiraj.com i kompaniji Atlas servis 24h koja je brinula o našoj sigurnosti i bezbrižnosti na putu.

A onda je došla jesen, a jesenje vreme nas više poziva u kuhinju, pa su tako nastale i savršene lepinje bez glutena. Recept je oduševio sve koji su ga isprobali. Nekoliko dana kasnije, drugom polovinom oktobra meseca, pokrenut je bezglutenski ketering za vaša slavlja, rođendane, druženja…

Novembar je doneo još jedno veliko druženje u organizaciji Santameda, u Kombank Dvorani u Beogradu, gde smo se tokom celog dana družili, pratili program za decu i odrasle, i častili Schar proizvodima.

A onda je došao i poslednji mesec u godini, mesec decembar. Odmah prvog dana smo počeli da razmenjujemo recepte na FB stranici Život bez glutena by Anči, a onda je usledilo iznenađenje. Organizovali smo donaciju brašna (koliko ko može, i koliko ko ima viška), za naše drugare koji nemaju pravo da dobiju brašno na recept. Donacija je obuhvatila Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Svi su bili presrećni. Nakon ove donacije, usledila je još jedna, sa poklon brašnom i sirovim zrnom leblebije (oko 200-250 g u oba paketića), od proizvođača Leblebija Naut. Odmah zatim, kontaktirali su me iz vrha kompanije Aleksandrija Fruška gora, i po njihovoj želji, poklonili smo veliku količinu brašna za hleb i peciva. Polovinom meseca decembra, organzovana je i velika podela najkvalitetnijih proizvoda iz Perua, i obradovali smo preko 30 bezglutenaca poklonima od Peruvian Superfoods. Nedugo zatim, svoju humanost je pokazala i divna donatorka iz Austrije, koja je poklonila tri novogodišnja paketića za male bezglutence, koji (još uvek) nemaju pravo da dobiju brašno na recept, pa su njihovim roditeljima smanjene brige oko troškova za praznike i poklone pod jelkom. U međuvremenu, otkrila sam da znam da radim i sa fondan masom za torte i kolače, osmislila tri sjajna recepta za medenjake (sa tri vrste brašna: Mix B, Premia UNIVERSAL mix, i brašnom od kinoe), a svaki poklonjeni paket je bio propraćen malim poklonom sa logom sajta Život bez glutena by Anči, koje je u rekordnom roku pripremio studio Multiprint.

Misija za ovu godinu je uspešno ispunjena, osmeh izmamljen na mnogim licima, a ono što mogu da obećam za narednu, 2019. godinu je sledeće: noviteti se spremaju, planovi su na pragu ispunjenja. Ono što nemamo, imaćemo. Ono što želimo, dobićemo. Ono čemu težimo, ostvarićemo. Uz pomoć ljudi velikog srca, uz pomoć prijatelja, uz pomoć sponzora.

Želim vam srećne praznike, i uspešnu Novu 2019. godinu!

Srdačan pozdrav, sve najzdravije i bezglutensko,

vaš, Život bez glutena by Anči

Leave a Reply