Mekike bez glutena

Recepti i saveti
Podelite

Mekike me vraćaju u detinjstvo. Baba ih je pravila savršeno. Mama ih je pravila odlično. Tetka ih pravila količinski mnogo. I uvek se sve mekike pojedu. Možda je svega nekoliko puta ostalo za sutradan. Tada ih ugrejemo u mikrotalasnoj pećnici, i imamo ih opet, kao sveže.

A tu posebnost im je davao gluten. Upravo ono što ne smem da jedem.

Verovala sam da ih nikada više neću jesti, iako znam da ih je lako napraviti. Nikada se nisam ni potrudila da ih isprobam, do sada. A priznajem, već neko vreme razmišljam o mekikama. I uvek se u tom razmišljanju setim…

…Tata i ja smetamo po kuhinji, uđemo sto puta, pitamo kad će biti gotove mekike. Uđemo u kuhinju da proverimo da li lepo rastu. Uđemo bez razloga. Smetamo, doslovno rečeno. Jedva čekamo da mama vikne: “Doručaaak”, i onda grabimo velike, šarene šolje, sipamo jogurt ili kuvani paradajz. Tako su nam vruće mekike bile najlepše.

Velike, meke, šuplje iznutra. Slane mekike. Sa rupom po sredini.

Danas sam ih napravila. Oduševila sebe. Iako ih pravim prvi put u životu, i baš bez glutena – savršene su. Mekika, kraljica vikend doručka.

Jednostavno ih je napraviti od hlebnog testa. Dakle, posne. Bez mnogo potrošenog vremena i truda, a tako savršene…

Potrebno za testo:

  • 400 g Mix B brašna
  • 500 ml tople vode
  • 2-3 supene kašike ulja
  • 1/2 kockice kvasca
  • kašičica soli
  • kašičica šećera

Priprema:

Pomešate brašno i so u dubljoj posudi, izmrvite kvasac, dodate mu šećer, i zalijete vodom i uljem. Kada kvasac naraste, dobro umesite (bez miksera). Potrebno je svega 2-3 minuta intenzivnog mešanja, da bi se razbile grudvice brašna. Testo je veoma lepljivo i mekano, ali ne i tečno.

Pospete malo brašna po testu, pa ga rukama, veoma pažljivo, odvojite od zidova posude, i prenesete na kuhinjsku krpu posutu brašnom. Kuhinjska krpa će biti mesto za rad. A ne treba vam ni oklagija.

Vrhovima prstiju oblikujete testo u pravougaoni ili kvadratni oblik, a onda isečete nožem komade testa, koji će, kada se ispeku na vrelom ulju, postati ukusne mekike. Dakle, ne treba da se premesi testo. Samo umesite i oblikujete. Isečete i kraj.

Dok testo odmara, vi sklonite brašno, raspremite nered koji ste napravili, i sipajte ulje u dublju posudu, za pečenje, bar 4-6 dc ulja, najmanje. Zagrevajte. Do tada će proći već 15-20 minuta, možda i pola sata. Kada ulje postane vrelo, i mekike će već biti spremne za pečenje.

Pažljivo ih uzimajte jednu po jednu, i spuštajte u vrelo ulje. Potrebno im je svega nekoliko sekundi da dobiju boju, da narastu, i odmah ih okrećete, da se ispeče i druga strana. Ne brinite, biće tvrde od vrelog ulja. Stavljajte ih na tanjir obložen salvetom ili ubrusom, da upiju višak masnoće. Posolite ih dok su vruće. Kada se malo ohlade, postaće mekane, premekane. Neočekivana mekoća ovih mekika obećava fantaziju ukusa, i nedvosmisleno uživanje svih prisutnih.

Poslužite ih uz jogurt, sir, pavlaku, uz neke suhomesnate proizvode, kao što biste poslužili uštipke. Ili ih jedite same. Zaslužuju da ih jedete i bez dodataka. Toliko su dobre.