Kako napraviti savršen smuti?

Recepti i saveti
Podelite

Potekao je iz Amerike, a odomaćio se svuda. Smuti je gusti napitak od svežeg (termički neobrađenog) voća ili povrća, sa dodatkom mleka, jogurta, sira, meda, orašastih plodova, različitih zalsađivača… Lako ga je napraviti, jer vam je od aparature potreban samo dobar blender, štapni mikser, ili neka druga moćna seckalica. Međutim… Treba imati i neko znanje pre nego što pomešate različite namirnice.

Varenje hrane počinje već u ustima, i neophodno je dobro sažvakati hranu, da bi mozak poslao informaciju u želudac: koje kiseline treba da pripremi za obradu hrane koja stiže. Kod smutija je to nemoguće, jer nema žvakanja, on je tečan, gust, ili kremast. Zato je važno zadržati prvih dva do tri gutljaja smutija u ustima nekoliko sekundi, pre nego što sklizne niz grlo.

Naravno, veoma je važno i dobro iskombinovati namirnice. Ne mogu se baš sve voćke slagati, kao ni svo povrće, zbog različitih struktura i ukusa. A voće se deli na četiri kategorije: slatko, polukiselo, kiselo i masno voće. Povrće nema takvu klasifikaciju, ono se deli na skrobno, celulozno i lisnato.

Nikada nemojte kombinovati slatko i kiselo voće (na primer, banane i citruse), jer kiseline odlažu varenje šećera, pa može doći do fermentacije i nadusti u stomaku. Nije dobra ni kombinacija slatkog i masnog voća, a često se koristi, posebno za brze kolačiće – kuglice (na primer, urme i orasi), jer se masti vare znatno duže od šećera, koji brzo odlazi u krvotok. Masti će usporiti varenje, pa opet može doći do zastoja u stomaku, nadutosti ili gasova.

Šta se sa čime slaže, i kako napraviti savršen smuti?

Slatko voće će se uvek dobro slagati sa slatkim ili polukiselim voćem, ali i sa zelenim, lisnatim povrćem.

Polukiselo voće je dobro u kombinaciji sa drugim voćem iste kategorije, onda sa kiselim, a tek na kraju sa slatkim voćem ili lisnatim povrćem.

Kiselo voće će biti sjajna osvežavajuća kombinacija sa drugim kiselim voćem, potom sa polukiselim, a tek onda sa masnim voćem ili lisnatim povrćem.

Masno voće se lepo slaže sa kiselim voćem, orašastim plodovima i raznim semenkama, dok se zeleniši svuda lepo mešaju.

Sa celuloznim i skrobnim povrćem treba biti obazriv. Nije svako skrobno povrće isto, jer imamo blago i jako skrobno povrće. Dok blago skrobno povrće možemo piti kao dobar sok, jako skrobno povrće se mora termički obraditi, da bi bilo svarljivo.

A koje voće i povrće spada u koju kategoriju, zna se po ukusu i strukturi.

Slatko voće: banane, dinje, lubenice, mango, smokve, urme, kruške*, jabuke*, šljive*, trešnje*, grožđe* (voće označeno *, u zavisnosti od vrste, može biti i polukiselo ili kiselo)

Polukiselo voće: kajsije, breskve, borovnice, ribizle, jabuke*, kivi*, kruške*, šljive*, grožđe*, maline*, kupine* (voće označeno *, u zavisnosti od vrste, može biti i slatko ili kiselo)

Kiselo voće: limun, narandže, mandarine, grejpfrut, limeta, nar, brusnice, maline*, kupine*, jagode*, grožđe*, šljive* (voće označeno *, u zavisnosti od vrste, može biti i slatko ili polukiselo)

Masno i orašasto voće: avokado, kokos, kikiriki, orasi, indijski i brazilski orasi, bademi, lešnici…

Zeleno, lisnato povrće: zelena salata, spanać, kupus

Celulozno povrće: karfiol, brokoli, kelj, krastavac

Skrobno povrće se deli na dve kategorije, jako i blago skrobno. Blago skrobno povrće: mlada šargarepa, tikvica; jako skrobno povrće: krompir, slatki krompir (batat), bundeva

Banane su pune kalijuma i magnezijuma, pa su idealne kod bolnih mišića ili grčeva, citrusi obiluju vitaminom C, i potrebno je više vremena za njegovo varenje (obiluju vlaknima, i daju osećaj sitosti), dok se krastavci i kupus preporučuju u ograničenim količinama, zbog eventualnog nadimanja.

Sada možete pametno da kombinujete namirnice za vaš omiljeni smuti. Evo i nekoliko mojih omiljenih smutija.

Smuti 1: citrusni smuti od grejpfruta, limuna i mandarine

Smuti 2: slatki smuti od banane i kakaoa, sa urmama, suvim smokvama ili medom, sa malinom ili domaćim, slatkim jagodama

Smuti 3: crveni smuti od maline, jagode, višanja, trešanja, od crvenog voća

Smuti 4: kruška, jabuka, kivi i spanać

U smuti možete dodati čija semenke, pahuljice amaranta, kuvani pirinač, proso ili kinou, ili deklarisane ovsene pahuljice ili heljdu. Možete dodati (biljno) mleko ili jogurt, i napraviti pravi kremasti obrok, umesto izuzetnog napitka koji će nestati u sekundi. I najvažnije: nije cilj popiti pola litre ili litar smutija, i opteretiti želudac količinom. Važno je uneti kvalitetne namirnice, srodnih ukusa i tekstura. Sad je red na vas. Smislite i iskombinujte savršeni smuti!

Sve ove namirnice su bez glutena. I nije teško biti zdrav, posebno kada je bogata letnja sezona pred nama. U zimskom periodu godine nam je potrebno više kuvanih i toplih napitaka, pa tako možete skuvati jabuke i šargarepu, i napraviti topli smuti. Možete skuvati povrće za supu, ispasirati ga, dodati mu običnu ili pavlaku za kuvanje, i napraviti krem čorbu, a ukoliko je sipate u čaše i dekorišete, dobijate divan, topli smuti od povća.