Domaći krem bez glutena

Recepti i saveti
Podelite

Neke proizvode je lako napraviti bez glutena u domaćoj verziji, kao na primer, hleb i peciva, sitne kolače, torte… Ali šta kada pored glutena, ne smete ni mleko, a ni jaja, a ni orašasto voće? Kako onda uopšete kupiti neki krem? Skoro svaki kupovni krem sadrži mleko, ili lešnike, ili bar tragove onoga što (možda) ne smemo…

I tako se nađem u poseti kod tetke, i pored kafe i soka, kreću (kao i svaki put) pitanja: a čime još da te ponudimo? Pored voća, domaće šunke i domaćih kiselih krastavaca, zaista nije neophodno još nešto, ali… Tetka je tetka. Samo odjednom viknu: imam nešto za tebe!

Domaći krem bez glutena. U njemu nema ništa. Pitam se onda, kakvog je ukusa i kako li je nastao, kada u njemu nema ništa?!

I dok listam svesku recepata staru 45 godina, već na kraju sveske, a pre selojtepom zalepljenih recepata, nailazim na recept za ovaj domaći krem.

Setim se tada, kao munja mi prolete kroz glavu uspomena na vreme inflacije, balončići sa gorivom pored puta, domaći majonez, domaći krem… Ukus detinjstva i prošlosti prolazi kroz mene, a već mi u levoj ruci stoji bela, plastična kutijica od oko 200 g krema, a u desnoj ruci kašičica.

Ispitujem sastojke, tetka recituje napamet kao pesmicu, i nigde ne čujem ništa sporno. Odvažim se, probam, i zastanem. Nije loše. Za domaći krem bez glutena, bez mleka, bez jaja, bez lešnika i kikirikija, uopšte nije loše.

Naglašava tetka da je cela mera ovog krema previše, i da treba praviti na pola mere. Od pola mere se dobije jedna velika kantica (od oko 900g), i još jedna manja, od oko 200 g težine.

Sasvim sam sigurna da će mnogima biti zanimljiv ovaj krem, iako nije baš onako kremast kao kupovni, iako nema dodataka i emulgatora, i sa kraćim je rokom trajanja od kupovnog krema. Treba ga čuvati u frižideru, poklopljenog, a kako su sastojci jednostavni, vredi isprobati.

Ovako izgleda recept u tetkinoj svesci. Kaže, ovo gore kod naslova, odvojeno, to je pola mere.

Recept za domaći krem bez glutena (ovo je cela mera):

  • 400 g vode
  • 800 g šećera
  • 500 g mleka u prahu
  • 2 margarina
  • čokolada (kakao)

Vodu sa šećerom skuvati, pa u ohlađeno dodati mleko u prahu (kupujem biljno mleko u prahu) i margarin izmućen sa malo šećera. Podeliti na dva dela, i u jedan deo dodati kakao (tetka je naglasila da stavlja “pravi”, organski, “onaj najskuplji” kakao. I to je gotov krem.

Sigurna sam da kakao ne mora biti najskuplji, ali ni organskog porekla. Ali da je ukusno, jeste. Za domaći krem, bez ičega, sasvim korektan ukus.

Mislim, kada bih sama ovo pravila, da bih probala da dodam propržene i sitno mlevene lešnike, i malo vanile u beli deo. Samo bih pojačala ukus.

Probajte, pa javite utiske.