Hleb od Aleksandrija brašna

Recepti i saveti
Podelite

Svaka žitarica je drugačija, kako nutritivno, tako i na sve ostale načine. Žitarice nemaju isti udeo vlage u sebi, pa su tako i brašna različita. Dakle, nije brašno loše, nego ne poznajemo datu žitaricu dovoljno.

Isto tako, i kombinacije brašna moraju biti odgovarajuće. Pirinčano brašno će zahtevati više vode, kao i heljdino, i brašno od kinoe, ali će kukuruzno, kao i brašno od prosa, tražiti manje tečnosti nego prethodno pomenute vrste.

Treba dosta vremena da se napravi baš prava kombinacija, i da od te kombinacije dobijemo i jestivi hleb. A često čujem kako su ljudi ljuti na proizvođače, kako im brašno ne valja… Nisu pošli od sebe, nisu se zapitali da li poznaju te žitarice, i kako će napraviti nešto ukusno od njih. Oštrije vrste brašna su uvek bolje za kolače, dok su meke vrste brašna pogodnije za hlebno testo i peciva.

Bezglutenske smeše za hleb nemaju svojstvo rastegljivosti, jer ne sadrže gluten. Nutritivno bogata smeša za hleb, proizvođača Aleksandrija Fruška gora, je takođe, siromašna aditivima. Bez dodataka, stare vrste žitarica neće nikada dati hleb koji raste i raste, koji je kao sunđer mekan, i koji je pun rupica. Takva svojstva donose dodaci kao što su guar ili ksantan guma, i psilijum. Ukoliko ga već ima u hlebnoj smeši, ne treba ga dodavati dodatno.

Više puta sam, bezuspešno, pokušavala da napravim hleb od smeše za svetli ili tamni hleb, od Aleksandrije, dok mi nije palo na pamet da, ustvari, sve radim pogresno…

Onda sam odlučila da krenem opet od nule. Razmislila sam dobro, i shvatila gde grešim. Odmah sam videla sjajan rezultat. Divan hleb, tri dana je trajao.

Za prvu kombinaciju tamnog hleba sam mešala pirinčano brašno sa brasnom od heljde i brašnom od kinoe, pa dodala semenke. Posle sam kombinovala svetlu hlebnu smešu i čisto heljdino brašno, a sa tamnom smešom ću se tek družiti ozbiljnije.

Uglavnom, jednostavno je: pravite manji hleb, jer se veća količina testa duže peče, korica će biti previše tvrda i suva, a iznutra će bii presno. Čak i da pečete veći hleb, duža, ali na nižoj temperaturi, korica će biti suva i tvrda, a iznutra će ostati presno testo.

Tamni hleb

Za prvi ozbiljniji tamni hleb koristila sam sledeće sastojke:

  • 150 g pirinčanog brašna
  • 50 g heljdinog brašna
  • 50 g brašna od kinoe
  • 50 g lanenog proteina
  • malo soli, malo šećera, i vrlo malo svežeg kvasca
  • dve supene kašike

Sve sastojke sam pomešala, i dodala izmrvljeni kvasac, a potom zalila sa 3 dc vruće vode i 4-5 supenih kašika ulja. Kašikom sam izmešala sve, i dobila smesu poput gustog pire krompira. Bez čekanja, dobijeno testo sam stavila u kalup obložen papirom za pečenje, i pekla u zagrejanoj pećnici na 200°C oko 30-40 minuta. Isključila sam grejač, i ostavila hleb unutra, bez kalupa. Kada se pećnica prohladila, i hleb je bio lepo hrskave korice. Iznutra divan.

Drugi put sam tamni hleb dobila mešajući svetlu hlebnu bezglutensku smešu od Aleksandrije, sa njihovim brašnom od heljde. Kombinacija je bila sledeća:

  • 200 g svetle bezglutenske smeše
  • 100 g heljdinog brašna
  • malo soli i šećera, i oko 1/4 kockice kvasca
  • 3 dc vruće vode, i 5 kašika ulja

Sve sam pomešala, i opet, bez čekanja da testo odmori, prebacila ga u kalup za pečenje. Postupak je dalje isti. Nakon 30-40 minuta izvadim hleb iz kalupa, vratim ga na rešetku, i pustim da se hladi postepeno, kako se hladi i sama pećnica. Ovaj hleb je bio jos bolji od prethodnog.

Svetli hleb može da bude i bolji. Usavršiću ga! Mislim da će mu biti dovoljno i malo manje od 3 dc vruće vode (koliko sam stavljala do sada), a sam postupak je uvek isti. Pećnica mora biti dobro zagrejana, vruća, a hleb mora biti premazan uljem. Ukoliko hleb ne zasečete nožem, korica će pući.

Testo od Aleksandrija brašna nije kao drugo testo, ne mesi se rukama, na stolu. Više liči na mleveni keks kada se potopi u mleko, a stavimo mnogo više keksa nego što treba. Ili kao što sam već rekla, da je poput gustog pire krompira. Takve su stare žitarice. Šta god da im radite, nećete dobiti testo koje se razvlači, oblikuje, koje je zahvalno za rad… Ali ćete dobiti hleb koji nema nikakvu težinu u stomaku. Kao da niste ni jeli. I to mi se veoma dopada. Heljda će nadomestiti vitamin B koji nam nedostaje (a pšenica obiluje njime), proso će nam dati neophodne minerale. Pirinač će pokupiti višak tečnosti iz organizma. Uglavnom, iako mi nije bila omiljena, sve se više okrećem heljdi, jer vidim da mi prija stomaku, lako se vari, čak pospešuje rad creva. I baš zato što je puna vlakana (a vlakna se ne vare), pomaže pražnjenju creva. Nikada ne uzimajte previše heljde (ukoliko je prvi put konzumirate), jer će vas očistiti i više nego što želite.

Kao što se deci uvode nove namirnice po malo, tako i mi, odrasli, moramo nove i našem želucu nepoznate namirnice uvoditi postepeno. Ipak, i naš organizam treba da se navikne. Posle zavoli, shvatićete i sami.